180 forbrydelser
41 dømte
3 mord
2 henrettelser

1 landsby

“En landsbys bekendelser” – bogen om venslevrøverne

Få den fulde historie om, hvordan et rovmord på en familie af to unge mænd fra landsbyen Venslev udløser en retssag i 1842, hvor 41 mennesker fra den lille landsby ender bag lås og slå.

‘Venslevrøverne’ er nu til salg

 

OM bogen

Den 16. januar 1842 begik to mænd fra landsbyen Venslev i Horns Herred på Sjælland et rovmord på parcellist Niels Jørgensen, hans hustru Marie Jensdatter og deres søn Jørgen Nielsen. I den efterfølgende retssag blev de to mordere dømt til døden. Opklaringsarbejdet blev gjort grundigt og viste, at Venslev ikke kun husede mordere, men at en stor del af Venslev beboere var involveret i kriminelle aktiviteter. I alt 41 mennesker fra den lille landsby blev dømt for i alt 180 forbrydelser, som havde strakt sig over 30 år. Eftertiden navngav beboerne Venslevrøverne. Hvem var de? Hvorfor begik de kriminalitet? Og hvorfor greb ingen ind i 30 år?

Bogen er skrevet af Søren Møgelvang Nielsen (f. 1980), der selv er opvokset i Venslev, og som i forbindelse med job som lokaljournalist i Frederikssund i 2005 for første gang beskæftigede sig professionelt med Venslevrøverne. Senere er de håndskrevne retsdokumenter fra datidens retssag blevet fundet frem i rigsarkivet og derfor kan den fulde historie om Venslevrøverne nu fortælles.